Tachográf adatok – Az ideális letöltési eszköz megtalálása flották számára


Tachográf adatok – Az ideális letöltési eszköz megtalálása flották számára

Tachográf adatok – Az ideális letöltési eszköz megtalálása flották számára

Continental sajtóközlemény

Tachográf adatok – Az ideális letöltő eszköz megtalálása flották számára

  • Mindössze négy kérdés vezet a megfelelő megoldás megtalálásához
  • A tachográf adatok jármű és járművezető tevékenységéről áttekintést biztosítanak – amennyiben riportokhoz alkalmazzák őket
  • A kapcsolódó infografika segít a gyors eligazodásban

A kötelesség, mely szerint a digitális járművezető és járműadatokat le kell tölteni és archiválni, minden vállalatra egyaránt értendő, legyen szó kicsi, egy fős vállalkozásokról vagy nagyméretű szállító cégekről. Ez elsőre teljesen világosnak tűnik – azonban minden vállalkozás maga dönti el ezen kötelesség végrehajtásának módját. A különféle megoldások, a letöltőkulcsoktól az automatikus letöltésre létrehozott hardverekig, sok kérdést vetnek fel az érintettek számára – és sajnos alig akad ember, aki elegendő idővel vagy hajlandósággal rendelkezne egy részletes elemzés elkészítéséhez, valamint az előnyök és hátrányok mérlegeléséhez a szállító cégek stresszes mindennapjainak forgatagában. Ez feszültséget szül, ezenfelül pedig mindez azt mutatja, hogy a vállalkozások nem képesek kihasználni minden lehetőséget arra, hogy növeljék hatékonyságukat. „Egyik forgatókönyvnek sem kell bekövetkeznie” - állítja Diego Santos-Burgoa, a Continental vállalat haszongépjármű flotta szolgáltatások üzleti részlegén tevékenykedő eladás utáni értékesítési vezető, aki sok vevőnek segít tanácsaival. A vállalat már több, mint 500.000 VDO letöltőkulcsot adott el, melyből 200.000 a legújabb generációs. „Általában egy beszélgetés során négy kérdést teszünk fel az adott flottának, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást” – teszi hozzá Santos-Burgoa. A szakértők összefoglalják ezeket a kérdéseket, majd elmondják, melyik eszköz a legmegfelelőbb – és mely esetben. Ezenkívül egy kapcsolódó infografikát is biztosítanak a gyors eligazodáshoz.

  1. Mekkora lehet a költségvetés?

Az alacsony költségvetéssel rendelkező flották számára a letöltőkulcs lesz a megfelelő választás. Amennyiben egy flottának nagyobb mennyiségű járművezetői kártya letöltésre van szüksége, ajánlott egy másik lehetőség figyelembe vétele. Például egy adatfeltöltő terminál képes valamennyi adat automatikus átvitelére a járművezetői kártya és archívum között; egy VDO SmartTerminal elhelyezhető a vállalat telephelyén, és a járművezetők manuálisan feltölthetik rá a tachográf kártya illetve a tachográfból adatokat. Attól a ponttól kezdve az adatok akár Wi-Fi segítségével is feltöltődnek a vállalati hálózatra. ”Fontos, hogy szem előtt tartsuk az összköltséget”

  1. A tachográf adatokat le lehet tölteni manuálisan, vagy automatikusan szeretné elküldeni őket?

Jelenleg több szállító cég alkalmaz olyan megoldást, hogy egy megfelelő szakértelemmel rendelkező alkalmazotatt küld el olyan telephelyekre ahol több járműve is tartózkodik, majd minden egyes gépjárműadatot manuálisan olvas le a letöltőkulcs segítségével. Alkalmanként maga a cégtulajdonos végzi el ezt a feladatot. Azoknak a vállalatoknak, akik szeretnének időt spórolni, ajánlatos befektetni automatikus megoldásokba. Egy olyan adatfeltöltő terminál, mint a VDO SmartTerminal megkönnyíti a munka ezen részét, mivel a járművezetők maguk töltik fel az adatokat. A SIM-kártyás automatikus vezetéknélküli letöltés segítségével a cégek kitörölhetik ezt a feladatot teendőik közül. A letöltés automatikusan végbemegy az előre meghatározott időpontban. Így több idő áll rendelkezésre a fontosabb feladatok elvégzéséhez, mint például a tachográf adatok kiértékelésére automatikusan létrehozott riportokon keresztül.

  1. Ez a megoldás megfelel a jogi követelményeknek?

Nincs ok az aggodalomra; az összes adat letöltésével és a biztonsági mentés elkészítésével a szállító cégek eleget tehetnek a jogi követelményeknek. A biztonsági mentés másolatai lementhetők egy merevlemezre vagy egy letöltőkulcsba beilleszthető SD memóriakártyára. Amennyiben a járművek nem térnek vissza rendszeresen a telephelyre, egy automatikus megoldás, mint a távoli adatátvitel lehetőségével ellátott DLD Wide Range II szinte elengedhetetlenné válik. Más esetben fennáll a határidők túllépésének veszélye. Mint ahogy a törvény is kimondja, a járművezetői adatokat 28 naponként kötelező leolvasni és archiválni. Járműadatok esetében ez az intervallum maximum 90 napra növekszik.

  1. Mi a helyzet a tachográf adatkiértékeléssel kapcsolatban?

Sok vállalat létezik, amely még nem használja ki teljesen a tachográf adatokban rejlő információt. Ez azért van így, mert gyakran úgy hiszik, hogy a letöltéstől a kész riport elkészítéséig megtett út túl hosszadalmas és komplikált – ám ez nem igaz. Léteznek olyan megoldások, melyek részben vagy teljes egészében automatizálhatják az előbb említett folyamatot. Az adatok átáramolhatnak az archiváló szoftverbe egyenes úton vagy (a járművezetői adatok esetén) egyetlen kattintással. A legtöbb ilyen program azonnal kiértékeli az adatokat, majd még néhány kattintással a flottamenedzsereknek lehetőségük nyílik a flotta és a járművezetők áttekintésére, valamint a cég hatékonyságának növelésére. Ilyen program például a tachográfokat gyártó VDO Continental vállalat VDO TIS‑Web szoftvere, amely több riportot is készít a rendelkezésre álló adatok alapján. Ezt a rendszert a digitális tachográffal és a letöltő eszközökkel együtt fejlesztették ki. Mindezek mellett a szoftver elérhetővé teszi a tachográf által feljegyzett kihágásokat – így a flottamenedzserek hamarabb tudnak cselekedni a bírságok elkerülése érdekében.

Amire a Continental eszközei képesek

A Continental tökéletes tachográf infrastruktúrát biztosít minden flotta számára, mérettől függetlenül:

DLK Pro Download Key S – könnyű kézi letöltés  

Egy igen költséghatékony megoldás tömörített formátumban, a könnyű kézi letöltés, a járművezetői kártya és nagy adattömegek archiválásához, melyek az USB interfész segítségével áthelyezhetők a számítógépre.

DLK Pro TIS-Compact S – első lépés az adatkiértékelés felé 

A DLK Pro TIS-Compact S segítségévél többet is megtehet az adatok manuális letöltésénél és archiválásánál – az eszköz lehetővé teszi a kezdeti adatkiértékelést is. Az adatok áthelyezhetők más számítógépes alkalmazásokra is az exportálás funkció használatával.

DLKPro

VDO SmartTerminal – azoknak, akik munkaidőtől függetlenül dolgoznak

A terminál egy egyedülálló megoldás - nincs szüksége háttérben működő számítógépre az adatok leolvasásához és a letöltőkulcsról való továbbításhoz – ezért ideális az olyan flották számára, ahol a járművezetők munkaidőtől függetlenül dolgoznak. A felhasználók egy tablethez hasonló, nagy érintőképernyőn kezelhetik a terminált, az adatátvitel pedig a terminál és a számítógép között, WiFi‑n vagy hálózati kapcsolaton (Ethernet LAN) keresztül történik.

DLD Wide Range II – automatikus letöltés útközben

Ez a tökéletes hardveres megoldás az útközben véghez vitt adatletöltésre. A DLD Wide Range II összeköttetésben áll a digitális tachográffal, valamint egy SIM-kártya segítségével automatikusan elküldi a titkosított jármű és járművezetői adatokat a rögzített időpontban.

TIS-Web – a tachográf adatok kiértékelése és a flották nyomon követése

A TIS-Web DMM 5.0 szoftver lehetővé teszi az összes adatarchiválással kapcsolatos jogi követelmény teljesítését (A közúti szállításban részt vevő személyzetről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet §2 (a), FPersV) a flotta menedzserek számára. Amennyiben valami hibás, egy pillanat alatt tudomást szerezhetnek róla. A riportok, a statisztika és az automatikus emlékeztetők megkönnyítik a mindennapi munkát. Ezenfelül a TIS-Web Motion valós idejű jármű és járművezetői információval látja el a diszpécsereket.

Kapcsolódó termékek

Időpontfoglalás