Tachográf adatok – Az ideális letöltési eszköz megtalálása flották számára


Tachográf adatok – Az ideális letöltési eszköz megtalálása flották számára

Tachográf adatok – Az ideális letöltési eszköz megtalálása flották számára

Continental sajtóközlemény

Tachográf adatok – Az ideális letöltési eszköz megtalálása flották számára

  • Mindössze négy kérdés vezet a megfelelő megoldás megtalálásához
  • A tachográf adatok nagyszerű jármű és járművezető áttekintést biztosítanak – amennyiben riportokhoz alkalmazzák őket
  • A kapcsolódó infografika segít a gyors eligazodásban

Villingen-Schwenningen, 2020 február 18. A kötelesség, mely szerint a digitális járművezető és járműadatokat mind el kell menteni, minden vállalatra egyaránt értendő, legyen szó kicsi, egy fős vállalkozásokról vagy nagyméretű szállító cégekről. Ez elsőre teljesen világosnak tűnik – azonban a Continental technológiai vállalat szakértői kijelentették, hogy minden cég maga dönti el ezen kötelesség végrehajtásának módját. A különféle felajánlások, a letöltőkulcsoktól az automatikus letöltésre létrehozott hardverekig, sok kérdést vetnek fel az érintettek számára – és sajnos alig akad ember, aki elegendő idővel vagy hajlandósággal rendelkezne egy részletes elemzés elkészítéséhez, valamint az előnyök és hátrányok mérlegeléséhez a szállító cégek stresszes mindennapjainak forgatagában. Ez feszültséget szül, ezenfelül pedig mindez azt mutatja, hogy a cégek nem képesek kihasználni minden lehetőséget arra, hogy növeljék hatékonyságukat. „Egyik forgatókönyvnek sem kell bekövetkeznie” - állítja Diego Santos-Burgoa, a Continental vállalat haszongépjármű flotta szolgáltatások üzleti részlegén tevékenykedő eladás utáni értékesítési vezető, aki sok vevőnek segít tanácsaival. A vállalat már több, mint 500.000 VDO letöltőkulcsot adott el, melyből 200.000 a legújabb generációs. „Általában egy beszélgetés során négy kérdést teszünk fel az adott flottának, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást” – teszi hozzá Santos-Burgoa. A szakértők összefoglalják ezeket a kérdéseket, majd elmondják, melyik eszköz a legmegfelelőbb – és mely esetben. Ezenkívül egy kapcsolódó infografikát is biztosítanak a gyors eligazodáshoz.

  1. Mekkora lehet a költségvetés?

Az alacsony költségvetéssel rendelkező flották számára a letöltőkulcs lesz a megfelelő választás. Amennyiben egy flottának nagy mennyiségű letöltőkulcsra van szüksége, és a legtöbb járműnek manuálisan kell letölteni az adatait, ajánlott egy másik lehetőség figyelembe vétele. Például egy adatfeltöltő terminál képes valamennyi adat automatikus átvitelére tachográf és archívum között; egy VDO SmartTerminal elhelyezhető a vállalat telephelyén, és a járművezetők manuálisan feltölthetik rá a tachográf adatokat. Attól a ponttól kezdve az adatok Wi-Fi segítségével feltöltődnek a vállalati hálózatra. ”Fontos, hogy szem előtt tartsuk az összköltséget” – jelenti ki Santos-Burgoa.

  1. A tachográf adatokat le lehet tölteni manuálisan, vagy automatikusan szeretné elküldeni őket?

Jelenleg több szállító cég rendelkezik olyan alkalmazottal, aki a raktárhoz utazik, amikor több jármű is tartózkodik ott, majd minden egyes gépjárműadatot manuálisan olvas le a letöltőkulcs segítségével. Alkalmanként maga a cégtulajdonos végzi el ezt a feladatot. Azoknak a vállalatoknak, akik szeretnének időt spórolni, ajánlatos befektetni automatikus megoldásokba. Egy olyan adatfeltöltő terminál, mint a VDO SmartTerminal megkönnyíti a munka ezen részét, mivel a járművezetők maguk töltik fel az adatokat. A SIM-kártyás automatikus vezetéknélküli letöltés segítségével a cégek kitörölhetik ezt a feladatot teendőik közül. A letöltés automatikusan végbemegy az előre beállított időpontban. Így több idő áll rendelkezésre a fontosabb feladatok elvégzéséhez, mint például a tachográf adatok kiértékelésére automatikusan létrehozott riportokon keresztül.

  1. Ez a megoldás megfelel a jogi követelményeknek?

Nincs ok az aggodalomra; az összes adat letöltésével és a biztonsági mentés elkészítésével a szállító cégek eleget tehetnek a jogi követelményeknek. A biztonsági mentés másolatai lementhetők egy merevlemezre vagy egy letöltőkulcsba beilleszthető SD memóriakártyára. Amennyiben a járművek nem térnek vissza rendszeresen a raktárba, egy automatikus megoldás, mint a távoli adatátvitel lehetőségével ellátott DLD Wide Range II szinte elengedhetetlenné válik. Más esetben fennáll a határidők túllépésének veszélye. Mint ahogy a törvény is kimondja, a járművezetői adatokat nem több, mint 28 naponként kötelező leolvasni és archiválni. Járműadatok esetében ez az intervallum maximum 90 napra növekszik.

  1. Mi a helyzet a tachográf adatkiértékeléssel kapcsolatban?

Sok vállalat létezik, amely még nem használja ki teljesen a tachográf adatokban rejlő információt. Ez azért van így, mert gyakran úgy hiszik, hogy a letöltéstől a kész riport elkészítéséig megtett út túl hosszadalmas és komplikált – ám ez nem igaz. Léteznek olyan megoldások, melyek részben vagy teljes egészében automatizálhatják az előbb említett folyamatot. Az adatok átáramolhatnak az archiváló szoftverbe egyenes úton vagy (a járművezetői adatok esetén) egyetlen kattintással. A legtöbb ilyen program azonnal kiértékeli az adatokat, majd még néhány kattintással a flottamenedzsereknek lehetőségük nyílik a flotta és a járművezetők áttekintésére, valamint a cég hatékonyságának növelésére. Ilyen program például a tachográfokat gyártó Continental vállalat VDO TIS‑Web szoftvere, amely több riportot is készít a rendelkezésre álló adatok alapján. Ezt a rendszert a digitális tachográffal és a letöltési eszközökkel együtt fejlesztették ki. Mindezek mellett a szoftver elérhetővé teszi a tachográf által feljegyzett kihágásokat – így a flottamenedzserek hamarabb tudnak cselekedni a bírságok elkerülése érdekében.

continental-infographic

Amire a Continental eszközei képesek

A Continental tökéletes tachográf infrastruktúrát biztosít minden flotta számára, mérettől függetlenül:

DLK Pro Download Key S – könnyű kézi letöltés  

Egy igen költséghatékony megoldás tömörített formátumban, a könnyű kézi letöltés, a járművezetői kártya és nagy adattömegek archiválásához, melyek az USB interfész segítségével áthelyezhetők a számítógépre.

https://www.fleet.vdo.com/products/dlk-pro-download-key-s

DLK Pro TIS-Compact S – első lépés az adatkiértékelés felé 

A DLK Pro TIS-Compact S segítségévél többet is megtehet az adatok manuális letöltésénél és archiválásánál – az eszköz lehetővé teszi a kezdeti adatkiértékelést is. Az adatok áthelyezhetők más számítógépes alkalmazásokra is az exportálás funkció használatával.

https://www.fleet.vdo.com/products/dlk-pro-tis-compact-s

VDO SmartTerminal – azoknak, akik munkaidőtől függetlenül dolgoznak

A terminál egy egyedülálló megoldás - nincs szüksége háttérben működő számítógépre az adatok leolvasásához és a letöltőkulcsról való továbbításhoz – ezért ideális az olyan flották számára, ahol a járművezetők munkaidőtől függetlenül dolgoznak. A felhasználók egy tablethez hasonló, nagy érintőképernyőn kezelhetik a terminált, az adatátvitel pedig a terminál és a számítógép között, WiFi‑n vagy hálózati kapcsolaton (Ethernet LAN) keresztül történik.

https://www.fleet.vdo.com/products/vdo-smartterminal

DLD Wide Range II – automatikus letöltés útközben

Ez a tökéletes hardveres megoldás az útközben véghez vitt adatletöltésre. A DLD Wide Range II összeköttetésben áll a digitális tachográffal, valamint egy SIM-kártya segítségével automatikusan elküldi a titkosított jármű és járművezetői adatokat a rögzített időpontban.

https://www.fleet.vdo.com/products/dld-wide-range-ii

TIS-Web – a tachográf adatok kiértékelése és a flották nyomon követése

A TIS-Web DMM 5.0 szoftver lehetővé teszi az összes adatarchiválással kapcsolatos jogi követelmény teljesítését (A közúti szállításban részt vevő személyzetről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet §2 (a), FPersV) a flotta menedzserek számára. Amennyiben valami hibás, egy pillanat alatt tudomást szerezhetnek róla. A riportok, a statisztika és az automatikus emlékeztetők megkönnyítik a mindennapi munkát. Ezenfelül a TIS-Web Motion valós idejű jármű és járművezetői információval látja el a diszpécsereket.

https://www.fleet.vdo.com/products/tis-web-dmm-50

Kapcsolódó termékek

Időpontfoglalás